Музеи

Музеи
Военноморски музей - Варна
   Военноморският музей във Варна представя и популяризира морската и военноморската история на България. В продължение на 130 години съществуване са събрани десетки хиляди експонати. Десетилетия наред изучава морското ни минало и се стреми да поддържа в ценностната система на обществото уважение към постиженията на българското морячество през вековете – на военните моряци, на посветилите се на търговското корабоплаване, корабостроенето, кораборемонта.
Музеи
Парк-музей "Владислав Варненчик"
   Парк-музеят на бойната дружба-1444 г. или музеят "Владислав  Варненчик" , както е известен в целия свят, е мемориален комплекс, разположен  сред уникален парк на площ от 30 дка. Намира се в западната част на град Варна, в центъра на бойното поле, където на 10.11.1444 г. за освобождението на Балканите и Югоизточна Европа загива 20- годишният полско-унгарски крал Владислав ІІІ Ягело. В музейната експозиция се намират единствените в страната рицарски доспехи от епохата. На територията на парка се намират две тракийски могили, в едната от които има гробница на тракийски владетел от ІV -ІІІ в. пр. Хр. През 1935 г. над гробницата  е построен символичен мавзолей на краля.
   Музеят е открит през 1964 г. в чест на 520 -та годишнина от битката, в която срещу 20-хилядната християнска армия на краля се изправя три пъти по-многобройният  противник, командван от султан  Мурад ІІ. Тогава е издигнат и паметник на главнокомандващия християнската армия, трансилванския войвода Янош Хуняди - регент на Унгария от 1446 г. В музейната експозиция се намират единствените в страната рицарски доспехи от епохата и оръжия от ХV век.
Музеи
Музей за нова история на Варна
   Сградата, в която е уредена експозицията на Музея за история на Варна е преустроена през 1851 година за Белгийско консулство. По-късно била превърната в хотел, а от края на 19 в., до 1929 година се използва за затвор.
   Музеят се създава през 1969 г. Експозицията проследява развитието на Варна като първостепенен пристанищен, търговско-инустриален, културно-просветен и курортен център в годините 1878-1939 година. В залите са възстановени с оригинални предмети, занаятчийски ателиета, хотелска стая, сладкарница, гостилница, фотографско ателие, адвокатска кантора, шапкарски магазин, книжарница, магазин за детски играчки, магазин за радиоапарати, кът от плажа с кабинка за преобличане, изработена от тръстика гостна и вътрешен двор на варненска къща. Показано е изграждането на европейския архитектурен облик на града и превръщането на Варна в международно морско курортно средище и лятна столица на българската култура. Изложени са оригинални снимки на стари сгради и улици, образци от архитектурни елементи, предмети от двореца "Евксиноград". Експониран е роялът, закупен през 1926 година, за откриването на първия Международен музикален фестивал у нас - днес Международен музкален фестивал "Варненско лято". Музеят за история на Варна се намира на ул."8 ноември" №3.

Рубик арт център

   Младежка зона, в която се дава възможност както на млади автори, така и на утвърдени артисти да покажат своето изкуство. Имаме за цел да подпомогнем изкуството и културата във Варна и региона, като включим активно деца и младежи в реализацията на интересни творчески проекти. Рубик арт център е място за изкуството във всичките му форми. Изложби, концерти, музикални фестивали, обучения, презентации, кино, уъркшопи, презентации и много други.

   Някога между стените на Рубик се е помещавала първата боулнг зала във Варна, отворила врати през 80-те. Тук са снимани кадри за филма „Комбина” с участието на Ваня Цветкова и Иван Иванов. В началото на 90-те сградата е затворена, а 25 години по- късно - през юли 2016 г. посреща своите фенове и посетители с нова визия.

Музеи
Музеи
Варненски зоопарк
   Зоопарк Варна се намира в сърцето на Морската градина, в съседство с Делфинариума и Природо-научния музей. Зоопаркът официално е открит през 1961 г. и за кратко време се превръща в любимо място на деца и възрастни. Зоопарк Варна предлага на своите посетители жива експозиция на сегменти от животинския свят, представена от видове птици, хищници, тревопасни, примати и водоплаващи.

Музеи
Природонаучен музей - Варна
   Природонаучният музей във Варна изучава и популяризира организмовия свят на Черно море и Българското черноморско крайбрежие. От 1962 год. експозицията на музея служи неизменно на системата на основното и средното образование в Община Варна. По идея на първия музеен уредник и завеждащ отдел н.с. Иван Пешев музейното пространство с ограничена площ е организирано на еволюционен принцип с цел по-достъпното за учениците усвояване на закономерностите и явленията в природата. Обособени са три раздела: Геология и палеонтология, Флора и растителност и Животински свят.
Музеи
Аладжа манастир

   На 14 км от гр. Варна, сред красива местност, се намира изсечен сред скалите, Аладжа манастир. От името му, което в превод от турски означава "шарен, пъстър", може да се заключи, че е наречен така, заради пъстроцветните му стенописи. Този уникален паметник е бил издълбан в отвесните 40- метрови сарматски варовици. Предполага се, че манастирът край Варна е възникнал към XIII век. Разположението му между красива гориста местност го прави особено тайнствено и привлекателно място. Системни проучвания върху този обект правят през 1912 г. братя Шкорпил, като по тяхна инициатива той е обявен за народна старина, а през 1957 г. е обявен за паметник на културата. Сега Аладжа манастир е туристически обект.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg