ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ 2019 година 

ПРОГРАМА НА ТЕАТЪР БЪЛГАРАН:

 18.15 ч.          „Европеизацията на Варна. Пробуждане“.

Документален образователен филм от цикъла „Пътуване към миналото“

19.00 ч.          „Гордост и позор“.

Документален филм на Иван Кулеков, любезно предоставен за излъчване от Шоуто на Слави.

20.10 ч.          „Майстор Боян Николов и Варненският градски часовник“.

Документален образователен филм от цикъла „Пътуване към миналото“

20.30 ч.          „Като на инат. Варненският боксьор Бате Най“.

Документален образователен филм от цикъла „Пътуване към миналото“

21.00 ч.          „Катедралният площад на Варна“

Образователна беседа на Християн Облаков

21.45 ч.          „Гибелта на Титаник и Варна“.

Документален образователен филм от цикъла „Пътуване към миналото“

22.20 ч.          „Варна през 1999 година“.

Видео фейлетон по оригиналното произведение на Любомир Стремски.

 

Място:    Театър Българан, зала 2. Вход свободен.

 

На 18 май 2019 г., Международния ден на музеите, Театър Българан и Студио „Палас“ за пореден път отново се включват в Европейската нощ на музеите и очакват гостите си в театъра.  Организаторите ще излъчат панорама от свои филми, свързани с историята на Варна, както и документален филм на Иван Кулеков. По традиция в събитието ще вземе участие партньорското „трио“ –  ерудираният краевед Християн Облаков, историкът д-р Олег Бенов, продуцентът на филмите Красимир Янев.

Първият филм „Европеизацията на Варна. Пробуждане“ е с времетраене 18 минути, създаден и излъчен през 2015 г. Това е кратък разказ за някои познати и по-малко известни обекти в града от времето на османското господство. Те подсказват  някогашните стремежи на империята да се модернизира, ползвайки европейския опит.

Филмът на Иван Кулеков „Гордост и позор“ е с времетраене 45 минути. Това е авторов разказ за Васил Левски, за героите на България, за отношението към тях, за поводите ни за гордостза недостатъците в народопсихологията ни, за причините, довели до тях и за начина да бъдат преодолени в бъдеще.

Третият филм „Майстор Боян Николов и Варненският градски часовник“ е с времетраене 10 минути. Това е среща с човека, който се грижи за емблематичния градски часовник на Варна. Боян Николов е скромен и всеотдаен в грижата си за съоръжението.Той е третият по ред майстор след Отон Иванов и сина му Иван Отонов. Филмът е от 2016 г.

Филмът „Като на инат. Варненският боксьор Бате Най“ е с времетраене 25 минути и е посветен на всеизвестния варненски спортист и заслужил треньор по бокс Георги Георгиев. Той беше създаден през 2018 г. и излъчен тогава в Европейската нощ на музеите.

В беседата си „Катедралният площад на Варна“ краеведът Християн Облаков ще запознае публиката с централния площад на града и знаковите сгради край него.

Следващият филм „Гибелта на „Титаник“ и Варна“ е от 2012 г. с времетраене 18 минути и е особено добре приеман от публиката. Той е разказ за морската катастрофа и за някои събития във Варна през онези трагични дни на 1912 г..

В края на програмата ще бъде излъчен създаденият през 2016 г. забавен филм „Варна през 1999 година” с времетраене 10 минути. Той е по едноименния фейлетон на Любомир Стремски, публикуван във вестник „Варненски кореняк” на 1 декември 1928 г.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg